Найдивніші лазневі ритуали світу

Парні, лазні та басейни - це місця, в яких міністри та прибиральники, принцеси та домогосподарки, клерки та вуличні художники рівні та в рівній мірі щасливі. Все майже як у храмі: недарма в деяких країнах дотримуватися ритуалів лазні ледве не важливіше, ніж ритуалів церкви. Не знаючи правил, легко потрапити в халепу. Ми зібрали найважливіші, найнесподіваніші і найсмішніші - щоб ви не парилися.

Одразу додамо ремарку: мова піде скоріше про традиційні, ніж сучасні лазні. В останніх все не так категорично :)

У Німеччині, Австрії, Нідерландах, а також в німецькомовних кантонах Швейцарії при відвідуванні бань дуже не бажане використання купальників і плавок, при цьому в термальних комплексах, як правило, немає поділу на жіночу і чоловічу зони. У приміщенні парної не вітаються розмови, а піддавати дозволяється тільки спеціальному саунамейстеру. Момент, коли це відбувається, називається aufguss, процедура проводиться за вказаним біля входу розкладом, входити і виходити з парної в цей час - моветон, бо відкриті двері впускають холодне повітря.

У Фінляндії в саунах заборонено лаятися і сперечатися на підвищених тонах, співати і особливо... пукати. Вважається, що так можна образити saunatonttu, маленького і мстивого ельфа-домовика, що мешкає в саунах, - і на образу він неодмінно відповість якою-небудь дрібною капостю.

В Японії в громадські лазні не допускаються люди, які мають татуювання - навіть маленькі й невинні. У деяких випадках можуть дозволити відвідування, але за умови, що всі тату будуть заклеєні пластиром. У сенто і онсен в містах - окремі зони для чоловіків і жінок. Купальні костюми надягати не прийнято, довге волосся слід підв'язати або заховати під шапочку. Рушник також не повинен торкатися води - японці зазвичай складають його вчетверо і кладуть на верхівку.

У Франції на багатьох курортах в лазні і басейни не допускаються чоловіки в купальних шортах - тільки в коротких плавках в обтяжку. Найдивовижніше, що робиться це відповідно до закону, прийнятому в 1903 році і який залишається в силі до цього дня.

У Туреччині та країнах Близького Сходу загальними бувають тільки басейни, спільне відвідування хаммама для жінок і чоловіків абсолютно виключено, навіть якщо мова йде про сімейну пару. Чоловікам перебувати в лазні повністю оголеними не можна, потрібно обмотувати стегна спеціальним тонким рушником, який називається пештемаль.

В Угорщині в купальнях видають не рушники, а фартухи (kötény). Занурюватися в басейни бажано без зайвих бризок - плескатися в купальнях не прийнято. А ось що прийнято, так це давати невеликі чайові співробітнику, який відкриває і закриває вашу шафку в роздягальні.

В Ісландії перед відвідуванням термального басейну душ з милом і шампунем строго обов'язковий, часом за цим стежать спеціальні співробітники. У душовій навіть є схема, що наочно демонструє, які саме місця анатомії слід вимити особливо ретельно.

А про які дивовижні традиції народів світу чули ви?

Залишити коментар