Історія купальників від давніх часів

З наближенням літа у всьому світі починається полювання за ідеальним купальником! Мода на них змінюється з року в рік, тож ви можете не усвідомлювати, наскільки довгою та цікавою є їх історія.

У цій статті ми пропонуємо здійснити подорож у часі та подивитися, як приймали водні ванни протягом століть!

Давні часи
Ритуальне купання було звичайною практикою аж до 18 століття. Бані та купальні слугували зціленню, відпочинку та спілкуванню. Стародавні люди не плавали для задоволення, а купалися для очищення та оздоровлення. Тому купальники були рідкістю, оскільки більшість робили це оголеними.

1700-ті роки
На початку 18 століття культура змістилася у бік скромності, вводячи нові обмеження щодо жіночого одягу та криміналізуючи наготу. З'являється морське купання, а купальники розділяються за статтю. 

Жіночі купальники:
Люди того часу називали жіночі купальники "купальними халатами", і їх часто робили з льону. Ці халати мали довгий рукав і припадали до щиколоток. Часто жінки пришивали обтяжувачі по низу халата, щоб запобігти оголенню тіла у воді. 

Чоловічі купальні костюми:
До початку 20 століття, коли чоловіки почали виступати за право ходити з оголеним торсом, чоловічі купальники виготовлялися з вовни та являли собою цілісний одяг з вирізаними отвірами для ніг та рук.



1800-ті
В цей час плавання стає модним хоббі і зароджується тенденція до купальників з двох частин. Але це зовсім не те, що ви звикли бачити!

Замість однієї довгої сукні жіночі куплаьники виготовляли з двох частин: довгої сукні та штанів до щиколотки. Якщо ви думаєте, що плавати в цьому було важко, ви маєте рацію! У той час жінки заходили в море, тримаючись за мотузку, прив’язану до буя, щоб не потонути у своїх громіздких костюмах. Крім того, жінки заходили в море за допомогою банної машини, щоб їх точно ніхто не побачив.



У середині 1800-х років з'являються костюми з укороченими рукавами та брюками, але тепер треба носити панчохи та взуття, оскільки показувати ноги все ще заборонено. Ці костюми були названі на честь захисниці прав жінок Амелії Блумер.



1900-ті
На початку 1900-х років хронологія історії купальників змінюється завдяки австралійській пловчисі Аннетт Келлерманн. Келлерманн була першою жінкою, яка спробувала переплисти Ла-Манш. Її пристрасть і мужність привели до розробки цілісного, приталеного купальника, який був більш аеродинамічним, ніж громіздкі, важкі купальники того часу. Ці цілісні костюми, відомі як "Аннет Келлерманн", назавжди змінили купальники.



1910-ті
У 1912 році жіноче плавання з'явилося на Олімпійських іграх. Ці змагання посилили інтерес до цього виду спорту та попит на більш функціональні, аеродинамічні купальники. Як результат, туніки без рукавів, накладені на шорти, стали основним стилем. Нарешті зникають панчохи.



1920-ті
Портландська компанія купальників Jantzen виготовляє витончені купальники з ребристого джерсі. Шорти, одягнені під туніки, стають доволі короткими.

Жінки, які носили костюми Янтцена, підлягали поліцейським затриманням на деяких пляжах. Коли поліція купальників вважала жіночі шорти занадто короткими, вони витягли рулетку, щоб переконатись, що вони відповідає місцевим правилам. 



Чоловічі плавальні костюми:
Чоловічі костюми того часу майже ідентичні жіночим, але багато чоловічих конструкцій включали білий ремінь, який допомагав закріпити шорти на тілі. І чоловіки, і жінки продовжували носити взуття з купальниками.

1930-ті
30-ті роки відкрили нову еру в історії купальників. Стиль купальників Maillot, який був першим комерційним цільним купальником, став знаковим. Компанія під назвою Lastex винайшла тонку тканину, з якої робились пояси та бюстгальтери. Ця нова тканина була блискучою та гладкою.



Чоловічі купальні костюми також еволюціонували в цей час. Найпопулярніший купальник складався з двох частин - шорт і сорочки.  Полоски були популярним візерунком, і багато костюмів включали білий пояс.



1940-ті
Це десятиліття розпочало революцію купальних костюмів із двох частин. Це було під час Другої світової війни, і уряд США регулював зниження на 10% кількості тканини, що використовується в купальниках для подолання нестачі воєнного часу. Тому дизайнерам довелося попрацювати з наявними у них матеріалами, тим самим започаткувавши історію купальника з двох частин. Однак мода по-справжньому злетіла лише в 1946 році.

У 1946 році французький дизайнер Луїс Ріар хотів дебютувати своє нове творіння: купальник із двох частин, який він назвав бікіні. У ті дні він мав проблеми з пошуком моделі, яка б одягала мізерний купальник, бо це виглядало надто розбещено. Врешті-решт він найняв оголену танцівницю казино Мішелін Бернардіні, якій було лише 18 років. Вона змоделювала купальники та отримала більше 50 000 листів шанувальників після того, як ці фото облетіли весь світ.



Чоловічі купальники:
Тканину втрачали не лише жінки. У 30-х роках чоловіки почали знімати верх з купальників, а в 40-х роках це стало звичним явищем. Залишився низ із завищеною талією.

1950-ті
Жіночі купальники:
У 1953 році Бріджит Бардо поїхала на Каннський кінофестиваль для просування фільму "Дівчина в бікіні". Вона взяла участь у фестивалі як невідома, але стала міжнародним секс-символом. Чому? Тому що вона сміливо одягала квіткове бікіні на пляжі під час фестивалю, ловлячи об’єктиви усіх папараці та любителів кіно.

Чоловічі купальники:
Зникли чоловічі купальники з ременями. Їх замінили широкими резинками. Протягом цього десятиліття чоловічі костюми випускались у двох стилях: труси та боксери. Також у стилі були набори Cabana, які складалися з кольорових боксерів із відповідними сорочками, часто з гавайською тематикою.


1970-ті
Жіночі купальники:
У 1974 році в Каліфорнії був прийнятий закон, який забороняв нудистські пляжі, і дизайнер одягу Руді Гернрайх створив стрінги. Купальники стали ще менші.

1990-ті
Популярним і в жіночих, і в чоловічих купальних костюмах стає спортивний стиль, натхненний популярізацією серфінгу.



Оригінальний текст належить ресурсу www.swimmingpool.com


Залишити коментар