Очищення басейну без хімії - чи можливе?

Наявність басейну в будинку давно перестала бути розкішшю. Це та необхідність, яка здатна зміцнити наше здоров'я, допомогти розслабитися. Безліч людей стикалися з проблемою очищення води в басейні в заміському будинку, однак багато хто не знає, як правильно і грамотно це очищення проводити. Деякі просто не приділяють проблемі достатньої уваги, вважаючи, що в очистці немає серйозної необхідності. 

Що передбачає чищення басейнів?
Для нормального функціонування басейнів слід обов'язково подбати про їх регулярне очищення. Очищення басейну без хімії практично неможливе, але на сьогодні є технології, які можуть звести використання хімії до мінімума. 

Найбільшою популярністю серед власників басейнів користуються дезінфікуючі установки: озонатори, УФ-установки, безхлорні установки.

Озонатор очищує воду озоном, який в результаті реакцій знищує бактерії, усуває каламутність, неприємний запах, виводить важкі метали, а після вступу в реакцію перетворюється в кисень. Озонування вважається одним з найбільш ефективних методів знезараження водойм.

Ультрафіолетова установка застосовується для обробки великогабаритних басейнів - від 80 куб.м. За допомогою ультрафіолету ефективно розщеплюються забруднення, бактерії втрачають активність і гинуть. Прилад простий в установці, ефективний у використанні.

Робота безхлорних систем заснована на окисленні. Вода проходить через спеціальну реакторну камеру, де відбувається знищення водоростей, небезпечних сполук, патогенних мікроорганізмів. Безхлорні системи дозволяють на 90% знизити потребу в застосуванні хімічних засобів для дезінфекції води.

Також варто згадати про басейни з біофільтрами, хоча їх варто виділити в окрему категорію. Принцип полягає в тому, що вода в такому басейні проходить через два фільтри - механічний та біо-фільтр. Перший очищує воду від забруднень, другий - насичує та контролює зберігання балансу води. До складу біофільтра входять гравій, мінерали та пропорційно посаджені рослини. 

У випадку з біофільтром від власника потребується лише планова та ретельна очистка чаші басейну, але це завдання сьогодні виконують багаточисельні моделі підводних пилесосів. Не варто забувати й про те, що такий басейн - ціла екосистема, тож втручання в її життя має бути максимально обережним.

Єдиний мінус всіх цих агрегатів - це досить висока вартість і більш дороге обслуговування. Але якщо ваша мета звести використання хімії до мінімуму - тоді це ваш вибір!


Залишити коментар