Новий курс ААУ: інтерв'ю

Ми продовжуємо публікувати інтерв’ю з 2 випуску журналу, і сьогодні ми спілкуємось з  Максимом Бабчуном - новим президентом Асоціації аквапарків України. Вони є членом Всесвітньої асоціації аквапарків - потужної організації, яка представляє інтереси ринку басейнів і аквапарків у всьому світові та ставить за мету забезпечувати своїх членів освітою, необхідною для безпечної та ефективної роботи.

Нещодавно ААУ (скор. від Асоціації аквапарків України - далі) зробила заяву про відновлення своєї роботи та повний перезапуск проєкту. Ми поспілкувалися з Максимом та дізналися, який курс буде взято в найближчі роки, хто увійде до команди та, найголовніше, які нові переваги отримають члени української Асоціації. 

— Доброго дня, Максиме! Дякуємо, що погодилися на інтерв’ю та вітаємо з новою посадою. Ви очолили Асоціацію аквапарків України. Мали до неї якийсь стосунок раніше чи це повністю нова робота для Вас?
— Дякую! Так, це абсолютно новий досвід для мене. Я і раніше чув про Асоціацію, але, як і більшість, не надто розумів, навіщо вона потрібна. Також доволі туманними були питання про те, чим вона може бути корисна своїм членам та суспільству. Коли зацікавився, то в курс справи мене ввів секретар Асоціації - Іштван Кохан. Він пояснив, чим Асоціація займалася і чим має займатися, яку мету перед собою ставить, чим може бути корисна сфері басейнів, які завдання має виконувати. Я занурився в ці питання, поступово з'явилося бажання спробувати досягти цієї мети: модернізувати Асоціацію і створити сполучну ланку між державними органами та бізнесом басейнової сфери.

— В якому стані Ви отримали цей “спадок”? Доведеться лише відновлювати чи починати з нуля?
— 
Нашим першочерговим завданням є перезавантаження. На першому етапі плануємо створити портал, на якому будуть розміщені норми, правила, навчальна інформація. Цей портал буде мозком та серцем Асоціації, адже саме завдяки йому учасники зможуть користуватися всіма напрацюваннями Технічного комітету 167, засновником якого є ААУ. Також, на основі цих норм, Асоціація буде допомагати вирішувати юридичні ситуації та конфлікти.

— Якщо не вдаватися у деталі, то схожа ідея була в Асоціації раніше. Чому вона зазнала поразки?
— Все дуже просто: над нею потрібно було працювати. Кожним питанням потрібно займатися, включатися максимально та не пускати на самоплив. Швидше за все, якісь моменти були згаяні, якимось не приділяли потрібної уваги, десь не вистачило впертості і, як наслідок, це не набрало обертів. Для того, щоб забезпечити розвиток і користь, ми плануємо проводити регулярні форуми, на яких будуть зустрічатися кінцеві споживачі, будівельні компанії, органи влади. Ми хочемо створити потужний простір для впровадження нових технологій, правил; для обміну досвідом між асоціаціями та організаціями світового рівня.

— Ви згадали про міжнародний досвід. У якому форматі плануєте співпрацювати з міжнародною Асоціацією аквапарків?
— Ми є членами всесвітньої Асоціації аквапарків, представниками в Pool and Hot Tub Alliance, член нашого ТК-167 є спостерігачем в європейському технічному комітеті. Тепер ми плануємо це розширити за допомогою ланки договорів із планом взаємодії. Будемо домовлятися про можливість поїздок, програм обміну досвідом між лідерами європейського ринку тощо.
Міжнародні представники готові приїжджати до нас і ділитися досвідом?
Звісно! Наш ринок росте і розвивається, тож багато компаній зацікавлені потрапити на нього через співпрацю. Ми відстаємо від американської та європейської басейнової галузі, які проходили цей шлях; вони розуміють, куди все рухається і прекрасно оцінюють ситуацію в Україні. Вони можуть і готові ділитися цим досвідом з нами.

— У вас попереду багато роботи. Беретесь за неї самотужки чи маєте команду?
— Команду будемо формувати, першочергово маємо потребу в юристові та project-менеджерові, який буде організовувати форуми та взаємодіяти з членами асоціації, проводити роз'яснювальну роботу для охочих приєднатись. Ми хочемо взяти за правило те, що декларуємо у своїх планах на найближчі роки. Провести як мінімум два форуми вже у цьому році, познайомитися та залучити іноземних партнерів для навчання на цих форумах.

— Вже є претенденти на ключові посади? Це будуть нові обличчя чи вже знайомі нам з басейнової ніші? 
— Нові, швидше за все. У цій справі зовсім не обов'язково бути причетним до басейнового ринку, навіть краще - прийти на нього з нульцевою репутацією. Наш головний критерій - комунікабельність, адже всій команді доведеться багато комунікувати з бізнес-партнерами, органами державної влади, іноземними партнерами. За великим рахунком, нам потрібні досвідчені менеджери й адміністратори-управлінці.

— Чи зміняться принципово умови членства?
— Абсолютно точно зміняться, адже минулі умови були доволі формальними та мало хто розумів, що може вимагати від Асоціації взагалі. Ми починаємо з того, що хочемо дати, а не отримати. Ми хочемо, щоб потенційні майбутні члени мали плюси, бонуси, привілеї та знали про них ще до вступу в Асоціацію. Це неприбуткова організація, ми не можемо запропонувати готовий товар, але ми даємо можливість розвивати свій бізнес на зовсім новому рівні. Що стосується структури, то буде кілька рівнів членства, кожен з яких матиме свій договір і прописані можливості. Для когось це доступ до порталу і форумів, для когось - до навчання і курсів підвищення кваліфікації. Відкрита реєстрація, відкриті списки, престиж - все це повинно приносити вигоду всім учасникам.

— Сформулюйте головне призначення Асоціації?
— Якщо про практичну частину, то стати сполучною ланкою між сферою басейнового бізнесу та державними органами, які зараз мають вплив на цю сферу або будуть мати в майбутньому. Асоціація буде роз'яснювати, які структури можуть впливати на роботу, на що звернути увагу, як підлаштувати свій бізнес під норми та правила.
Якщо про мораль, то маємо іншу важливу місію: піклуватися про кінцевого споживача та доносити до басейнового бізнесу всю важливість дотримання стандартів. Це може звучати пафосно, але в наших руках здоров’я нації. Кожна окрема людина має право на оздоровлення, на безпечну воду, на дотримання санітарних правил. Ми маємо навчити, як запобігти зараженням, отруєнням, опікам, травмам, утопленням. На жаль, наразі ця проблема актуальна для басейнів усього світу.

— Відмінний план, який не може не мати нюансів. З якими проблемами вже готові зіштовхнутися?
— Наша головна проблема - це усунення репутаційних втрат, яких зазнала Асоціація за період роботи. Найважчим завданням сьогодні є здобуття авторитету в цій сфері. Також для мене поки не зовсім зрозумілий механізм співпраці з державними органами, наскільки тепло або не дуже вони будуть нас сприймати та в якій мірі вони готові підтримати наші ідеї. Але це вже процес, який залежить лише від нашої настирливості та наснаги.

— Промацували ґрунт, наскільки вас сприймають інші басейнові компанії?
— Зараз важко сказати. Немає негативу; є недомовленість, нерозуміння навіщо воно потрібно і для якої мети працює. Дамо конкретику, факти, структуру, досягнемо  стабільності та дуже швидко надолужимо згаяне.

— Яка частина басейнового ринку України вже знаходиться в Асоціації і яку частину хочете привернути?
— Я отримав “у спадок” близько 30 компаній. (сміється) Важко сказати точно, але це десь 5% ринку України. Що стосується розширення, то тут немає кордонів, як і немає  завдання “закрити ринок” в процентному співвідношенні. Є чітка мета залучити компанії та фахівців, які хочуть будувати відповідально, об'єднати вузлових фахівців, авторитетних і правильних, для великих проєктів.

— На коли заплановано запуск порталу?
— У нас попереду місяць-півтора напруженої роботи над ним, але до середини травня плануємо зробити це.

— 17 червня відбудеться Відкритий урок плавання - важлива щорічна традиція, яка об’єднує асоціації аквапарків зі всього світу. Плануєте долучитися?
— Асоціація проводила такі уроки раніше, тож однозначно плануємо перейняти та продовжити цю традицію. Єдине питання - це карантинні обмеження.

— Коли можемо очікувати на анонс?
— Так само у травні - разом з відкриттям порталу, на якому буде повністю розписаний графік роботи на цей рік, а також плани в довгостроковій перспективі. Таким чином ми даємо офіційну обіцянку працювати на перспективу та результат. 


    Залишити коментар