Панно в басейні від Folkform

Разом з модою на модернізм до нас повернувся інтерес до абстрактного монументального мистецтва. Один із забутих жанрів - плиткове панно - відродили дизайнери зі шведської студії Folkform: вони прикрасили стіну громадського басейну в місті Спанген. Інсталяція була створена на прохання Stockholm Konst - муніципального фонду, який спеціалізується на мистецтві, інтегрованому в міське середовище.



Абстрактне, на перший погляд, панно зроблено за мотивами плану міста і зібрано, як колаж, з різних фрагментів плитки і скла. Щоб виготовити його, знадобилося більше 1000 елементів: крім звичайної керамічної плитки дизайнери використовували вантажні матеріали. "Нам важливо було підкреслити, що старе і нове відмінно уживаються разом, і таким чином просунути ідею повторного використання, - кажуть автори. - Для інсталяції ми використовували унікальні предмети: шматочки виготовленого вручну скла 1950-х років з мануфактури Orrefors на півдні Швеції".




Скляні вставки послужили доповненням до складної композиції з гладкої плитки і клінкерної цегли, яка стає тривимірною завдяки рельєфній поверхні деяких фрагментів. Дизайнери вибрали стриману кольорову гаму, яка відображає топографічні особливості місцевості. Пастельні відтінки зеленого, бежевого і синього нагадують дахи будинків, зелені галявини, сквери та ставки.

"За допомогою цього панно ми вирішили нагадати жителям Спанген, які приходять сюди поплавати, про красу і унікальність їх міста, - пояснюють дизайнери. - При цьому ми зробили його досить абстрактним, щоб очі плавців відпочивали під час тренувань".


Залишити коментар