Руйнуємо міфи: як зробити ремонт бюджетно та стильно

Сьогодні ми будемо руйнувати міф про те, що зробити крутий дизайн - це архі-складно й дорого. 

На щастя, сьогодні ринок все більш представлений елементами, що потрапили до нас з Європи: це лаконічність стилю та образу, концентрація на яскравих деталях, ефект світла та простору. 

Не варто думати, що такі ознаки інтер'єру підходять лише для квартири чи офісного приміщення - насправді, з нього можна багато запозичити й в облаштуванні вашого бізнесу, який незабаром буде приймати гостей. Сьогодні ми будемо вчитися робити дизайн максимально бюджетного, але, при цьому, стильного й сучасного приміщення. 

Які стилі можна використати? 
Майже всі сучасні, адже з такою метою вони і формуються. Мінімалізм, скандинавський, лофт, екостиль, контемпорарі - будуть найлегшими у втіленні.

Які спільні риси притаманні всім стильним приміщенням?

  • Багато вільного простору, мінімум меблів, декору та речей.
  • Стримані, припилені кольори (білі, сірі, графітові, землисті, складні бежеві і коричневі відтінки). Яскраві кольорові акценти.
  • Прямі лінії і мінімум декоративних елементів. Якщо в міжкімнатних дверях є вставки зі скла, вони повинні бути геометричних форм, а не зі складними візерунками; фасади корпусних меблів - максимально простими, без зайвих прикрас і фільонок; штори - без ламбрекенів і т. п. 
  • Дизайн інтер'єру в сучасному стилі повинен бути функціональним, з продуманим зонуванням: меблі не стоять «по стінці», а підтримують концепцію різних за функціями зон.
  • Обгрунтованість і усвідомленість у виборі матеріалів, меблів та оздоблення. Меблі повинні бути простими, довговічними та  «позачасовими» за стилем, а обробка - якісною, зносостійкою і без вишуканостей.
  • Полегшені штори (підійдуть також римські або жалюзі) або їх відсутність; багатошарове драпірування повинно бути функціонально виправданим.
  • Новий підхід до обробки стін. Прийнято одну стіну робити акцентною (наприклад, яскравого кольору або зі шпалерами з багатим природним або геометричним принтом), а решту - однотонними, під фарбування; або всі стіни можуть бути максимально простими, а в якості акцентів підійдуть картини, постери або тому подібні яскраві кольорові плями.
  • Знижені м'які меблі простих форм (спинка дивана може бути на рівні всього 70-75 см), нерідко - з тонкими ніжками.
  • Рівні стелі без прикрас, найчастіше під побілку.
  • Багато сценаріїв освітлення для кожного приміщення, причому світильники можуть бути стилістично різними, але повинні поєднуватися один з одним.

Окей, що таке мінімалізм?

Мінімалізм - це про вільний простір, чисті і прямі лінії. Насправді, це найдорожчий із перерахованих стилів, і більш-менш бюджетно його зможе зробити лише професіонал свого діла. 

Мінімалізм не допускає декоративності і витіюватості, не терпить штучних матеріалів і підробок під натуральні. Керамограніт під дерево або плитка під мармур - це не сюди. Також для направлення характерна технологічність: все на сенсорах і пультах - штори на електроприводі, система «розумний будинок» і так далі.

Підлогове покриття - дерево, в деяких випадках можливий ламінат або кварцвініл, а також камінь або великоформатний керамограніт, але ніяк не бюджетна плитка середніх і дрібних форматів.
Активно використовуються бетон і фактури під бетон, а також метал.

Забагато "не можна"? Може, тоді, скандинавський?

Скандинавський інтер'єр - найпопулярніший запит, особливо в економ- і середньому сегменті. Його можна виконати самотужки. Він симпатичний, бюджетний, невибагливий.

Чисто білі скандинавські інтер'єри в сучасному стилі вже не популярні. Модно - додавати яскравий колір, фактури, орнаменти. Краще використовувати натуральне дерево в обробці. Матеріали-імітатори (наприклад, плитку для підлоги під дерево) брати не рекомендується. Двері в скандинавських інтер'єрах завжди білі. Фоновий інтер'єр при цьому буде приглушених тонів (білий, білуватий, сіруватий, бежевий). Обов'язкові яскраві акценти і елементи: скандинави нерідко скупі на форми, але щедрі на колір.


Завершальні штрихи - особливий скандинавський текстиль (його краще не вибирати самостійно: велика вірогідність не потрапити в точку; якщо у вас немає дизайнера, можна використовувати текстиль ІКЕА).

А як щодо лофту? Це досі сучасно?

З лофтом потрібно бути обережним: в тому вигляді, в якому він був ультрапопулярним 2-3 роки тому, він вже не актуальний. Елементи лофту в поєднанні з сучасною класикою або зі скандинавським стилем - супер. Чистий лофт - вже ні.

На жаль, для багатьох невдалих інтер'єрів під лофт характерна імітація. Підробки під лофт виглядають по-дурному: стіни з клінкерної плитки під цеглу, штукатурка під бетон. У сучасному лофті цінується натуральність фактур і матеріалів. Якщо цегла - нехай це буде натуральна цегла, максимум - плитка, напилення з цієї цегли. І так далі.

Лофт любить промислові та металеві деталі в меблях, світильниках.

Застосовуючи брутальні, "лофтові" елементи в тих чи інших пропорціях, можна досягти більшої або меншої стилізації під цей напрямок, але головне - не переборщити і не прагнути створити в приміщенні точну копію класичного лофту з картини.

Екостиль - це просто насадити дерев у квартирі?

Насправді - ні. Це багатошаровий стиль, який може не передбачати жодної рослини в приміщенні, хоча вони ніколи не будуть зайвими. Його головна особливість - екологічність, природність матеріалів; відсутність пластику.

Цей напрямок ніколи не вийде з моди: завжди є любителі кімнатних рослин і квітів, натурального дерева, зелених відтінків, грубого сланцю, камінів і камінних топок. Цьому стилю притаманне вкраплення округлих елементів - наприклад, тих же крісел-коконів.


У екостилі не можна використовувати підробки на кшталт штучного ротанга, штукатурки під камінь. Якщо бюджет не дозволяє, краще зробити інтер'єр простіше або додати кілька елементів екостилю, але не імітувати.

А контемпорарі - хіба це не танець?

Теж ні. Цей напрямок - змішання класики, неокласики і сучасності, дуже витончений і вишуканий інтер'єр, в якому важливо витримати баланс форм, матеріалів, позицій.

Плюс контемпорарі в тому, що його можна втілити досить недорого і в ньому немає чітких меж - що можна, а що не можна. Але щоб зробити добре, потрібно мати досвід - так що краще замовити проект дизайнеру.

Що характерно для цього стилю? Тут можуть використовуватися класичні світильники в поєднанні з сучасними карнизами. Стіни і стелі завжди йдуть під фарбування, при цьому на стінах не буде молдингів (в неокласиці і класиці вони обов'язкові). Популярні акцентні на стіни з флористичними та геометричними принтами. Але бажано уникати в інтер'єрі керамічної плитки  малого формату з активним принтом.

Робимо висновок. Зробити сучасний та стильний інтер'єр недорого - це реально, головне надто не захоплюватися кількістю деталей і пам'ятати, що менше - означає краще. Прислухайтеся до порад дизайнерів, з розумом оцініть можливості вашого приміщення та втілюйте в ньому мрії. Гарний та продуманий дизайн привабить клієнтів. Бажаємо успіху!


Залишити коментар