Домашня купіль: які є нюанси

Дерев'яна купіль з пічним нагрівом води поєднує в собі лазневі традиції різних країн - від канадських і скандинавських басейнів-спа до українських чанів і японських офуро. На нашому ринку купелі представлені переважно карпатськими виробниками, а серед європейських їх особливо добре роблять фіни.

Завдяки можливості підігріву води, в такій вуличній бочці ви будете почувати себе комфортно в будь-яку погоду цілий рік. В ній можна не тільки приймати гарячі оздоровчі ванни, а й використовувати як літній міні-басейн (таке застосування особливо сподобається дітям).

І, звичайно ж, при бажанні бочка може використовуватися як звичайна купіль, яку наповнюють холодною водою і пірнають туди після сауни - для контрастних гартувань і загальнооздоровчих процедур.

Всесезонність і універсальність застосування дозволяють розглядати купіль з пічним нагрівом як цікаву альтернативу гідромасажному басейну або джакузі.

Купелі для вулиці бувають як круглої формі, так і восьмикутної, і виготовляються, зазвичай, з дерева. В останні роки на ринку з'явилися купелі з обшивкою з композитної дошки. Композитна дошка - це сучасний матеріал з дерева, спеченого з пластиком. Цей матеріал забезпечує високу зносостійкість, відмінно протистоїть гниттю. Всі ці властивості забезпечують довговічність купелі і відмінно підходять для вуличного розміщення.

Внутрішня частина може виконуватися з морського алюмінію (алюмінієво-магнієвий сплав, який має відмінну теплопровідність) або з пластика.
Для підтримки рівня температури і її контролю в таких купелях встановлюють спеціальні печі.

Існують два види дров'яних печей для вуличних купелей: вбудовані і зовнішні. Найчастіше такі печі йдуть в комплекті з самою купіллю, а тип залежить від індивідуальних переваг замовника. Затоплювати їх можна тільки коли купіль наповнена водою. При цьому, рівень води повинен коливатися в районі фіксованою позначки, інакше піч швидко втратить свої властивості від перегріву.

Вбудовані дров'яні печі:
Дров'яні печі для купелі виготовляють з нержавіючої сталі або морського алюмінію. Установка печі відбувається прямо всередину купелі в спеціально обгороджене для неї місце Теплове навантаження в таких печах, як правило, набагато вище, ніж в звичайних будинкових.

Вбудована піч найчастіше заправляється дровами зверху. Вода від безпосереднього контакту зі стінкою печі розігрівається. Краще вибирати купіль з піччю з морського алюмінію, матеріалу, що володіє підвищеною теплопровідністю, що дозволяє швидше нагріти воду. Морський алюміній також має стійкість до впливу різних активних речовин, в тому числі навіть морської солі. Такі нагрівачі дозволяють заливати в купіль морську воду і не вимагають ополіскування після використання.

В окремих, більш дорогих моделях, дверцята топки розташовані збоку і врізаються безпосередньо в стінку купелі. Це дозволяє більш зручним способом закладати дрова в піч, а в воду купелі при закладці дров та чищення топки не потрапляє сміття та тріски. Дверцята топки можуть бути як суцільнометалеві, так і з жароміцного скла, що додасть додатковий шарм купелі за рахунок відсвітів палаючого в печі полум'я. У прозорих дверцятах є і суто практичний сенс: контроль витрат дров і потужності горіння.

Зовнішні дров'яні печі:
Дров'яні печі можуть бути і зовнішніми. Зовнішня піч більш ефективна і зручна у використанні, ніж вбудована піч. При установці печі зовні в купелі залишається більше місця для купальщиків при тих же розмірах купелі, і сама купіль менше забруднюється від попадання сміття при завантаженні печі і виїмці золи.

Зовнішні печі працюють за принципом "Виру". При нагріванні вода піднімається вгору, створюючи тиск, необхідний для засмоктування холодної води в нагрівач. Таким чином, система не потребує насосів або електрики.

Водні процедури в купелі c підігрівом мають наступні переваги:
- Покращують кровообіг, підвищують імунітет, стимулюють роботу нирок, знімають ревматичні болі;
- Омолоджують шкіру;
- Нормалізують артеріальний тиск;
- Знімають стрес, розслаблюють;
- Покращують загальний стан організму.


Залишити коментар