Флоатінг або капсули сенсорної депривації - що це?

Як то кажуть, все нове - добре забуте старе. Це саме стосується і новомодної SPA-терапії - флоатінгу.

Історія виникнення: у 1954 році американський нейропсихолог Джон Ліллі зацікавився роботою мозку в умовах сенсорної депривації - повної відсутності зовнішніх фізичних подразників. За підсумками своїх досліджень Ліллі випустив кілька наукових робіт, а в 1972 році представив першу флоат-камеру.

Навіщо вона потрібна?
Флоатінг - терапія, ефективність якої доведена науково. Вона рекомендована при підвищеній тривожності, схильності до неврозів, депресій, при проблемах зі стресами, а також при наявності тих чи інших залежностей.

Як виглядає сучасний флоатінг?
Сьогодні це капсула або невеликий басейн, наповнені водою з високою концентрацією солі - близько 30%. Найчастіше для цього використовується розчин англійської солі з високим вмістом магнію.

Ще одна складова флоатінгу - світло-і звукоізоляція, що дозволяє людині розслабитися. Температура води і повітря становить максимально комфортні 34-35 градусів. Навіть один сеанс флоатінгу тривалістю 60 хвилин порівнюється за своїм впливом з відпочинком на морі, а заспокійливий і розслабляючий ефект еквівалентний 6-8 годинам міцного сну.

Під час флоат-сеансу можна розслабитися настільки, що ненароком заснути. У цьому немає нічого страшного, адже потонути в розчині неможливо.

В Україні флоат-басейнів небагато (ідея для стартапу?), але вони є. Середня вартість процедури - 1000 грн/60 хвилин.

Хто вже стикався, діліться враженнями!

Залишити коментар