Чи знаєте ви, що в Фінляндії бань більше, ніж автомобілів?

Так, адже у Фінляндії на кожного третього мешканця країни припадає сауна! Її популярність давно вже вийшла за межі країни і поширилася по всьому світу.

Ставлення до сауни у фінів дуже поважне. Тут не прийнято шуміти, обмовляти, лаятися. Баня - гарна підмога в ділових переговорах - вона заспокоює, розряджає атмосферу і сприяє прийняттю взаємовигідних рішень.

У фінів особливе ставлення до лазні, тож ми наводимо 10 пунктів, які вам точно треба про неї знати:

1. Сауна корисна практично для всіх. Виняток становлять хіба що немовлята і люди з серцево-судинними захворюваннями або відкритими ранами.

2. Відвідування фінської сауни не несе ніякого сексуального підтексту, і це вам підтвердить кожен фін. Для жителів Фінляндії сауна - це практично сакральне місце, де очищається не тільки тіло, а й дух.

3. Запрошення в сауну - це знак поваги, тому для відмови треба мати вагому причину. У сауні, як то кажуть, усі рівні.

4. Кольорове підсвічування, ароматичні добавки і розслаблююча музика не мають нічого спільного з традиційною фінською сауною. У класичній фінській сауні повинна бути напівтемрява і ніякої музики або сторонніх запахів, крім запахів березового віника і натурального дьогтю.

5. Так, фіни часом ходять в сауну в оголеному вигляді навіть з незнайомими людьми, адже оголене тіло - це абсолютно природно. Але якщо ви соромитеся, то ніхто не буде заперечувати, коли ви надягнете купальник або завернетеся в рушник.

6. У компанії друзів чоловіки та жінки паряться по черзі, а члени сім'ї - разом. Про це зазвичай домовляються перед походом в сауну.

7. У сауні теж можна паритися з віником, який по-фінськи називається «васта» або «віхті» (в залежності від регіону). Віник може бути з березових або ялівцевих гілок.

8. Немає ніяких правил щодо того, як часто треба піддавати пару у фінській сауні. Хлюпати воду з ковша на кам'янку можна так часто, як вам хочеться.

9. Зазвичай в сауні піт тече струмками, тому не забувайте заповнювати втрату рідини. Найкраще для цього підійде вода, хоча багато фінів віддають перевагу пиву або сидру. А якщо ви зголодніли, то можна підсмажити сардельки в фользі прямо на кам'янці або ж на грилі 

10. По правді кажучи, немає ніякого чіткого зводу правил відвідування сауни. Все залежить від ситуації. Найголовніше при поході в сауну - розслабитися, поспілкуватися з людьми, пропустити пару стаканчиків після сауни, добре провести час і насолодитися блаженним відчуттям чистоти тіла і духу!


Залишити коментар