Docking the Amsterdam: перший підводний музей навколо затонулого корабля

Архітектурна студія ZJA розробила концепцію музею в Нідерландах для розміщення уламків історичного корабля «Амстердам», який затонув біля узбережжя Гастингса, Великобританія 271 рік тому. 

Ця пропозиція, яка отримала назву «Док Амстердама», дозволить відновити і перемістити затонулий корабель, навіть не виймаючи його з води. Опинившись на місці, корабель буде поміщений в масивний скляний резервуар. Потім навколо нього буде побудовано музей, який дозволить відвідувачам подивитися на 40-метровий корабель з усіх боків.

Корабель «Амстердам» був побудований у 18-му столітті Голландською Ост-Індською компанією (VOC) і  повертався зі свого першого рейсу до Індії, коли шторм так сильно пошкодив його, що команді довелося пристати до берегів Британії та кинути корабель там. Це відбулося у 1749 році.

Хоча відкриті палуби корабля з тих пір були зруйновані, його корпус і внутрішня будова залишилися майже недоторканними завдяки піску. Музей має врятувати його останки від подальшої ерозії. Хоча точне місце його подальшого розташування ще не визначено, команда досліджує місця в Амстердамі, оскільки саме тут був верф VOC і побудоване судно.

Рятуючи уламки корабля з небезпечного місця і створюючи приміщення для археологів, кінцева мета «Дока "Амстердама"» - пролити світло на морську історію Нідерландів. Це буде включати виставкові площі, спроектовані ZJA, щоб висвітлити "повну історію" VOC, приділяючи особливу увагу її причетності до рабства і впливу цього на сучасне суспільство.

Над водою музей буде захищати білий вигнутий навіс, який ZJA описує як «захисну ковдру». Він буде зроблений з еластичної тканини, а також буде вкривати прохід нагорі сталевого басейну, звідки відвідувачам відкриватиметься вид на затонулий корабель з повітря.

Про внутрішнє убрання музею розкрито мало деталей, хоча очікується, що сталевий басейн буде відкритий з боків, щоб надати йому індустріальну естетику. Скло буде використано для облицювання стін дока, звернених до місця аварії корабля, що дозволить відвідувачам спостерігати за ним з різних сторін і бачити «живі розкопки» корабля дайверами-археологами.

«Відвідування цього місця буде схоже на похід у театр, де проводиться розслідування і знайомиться громадськість з відкриттями, які дайвери і дослідники роблять всередині затонулого судна прямо зараз», - заявили в студії.

Знахідки, зроблені під час розкопок, будуть розміщені навколо виставкових просторів, а також поряд з низкою приватних дослідницьких об'єктів, таких як лабораторії та навчальні приміщення для підводних археологів.

Очікується, що музей буде відкрито у 2025 році.




коментар


  • Calvinwam

    $3700 В неделю на полном автомате это реально. Копируй успех других. Инвестируй в лучших трейдеров, это полностью автоматическая система умножения капитала. Внимательно прочитай и сам сделай выводы.
    http://bit.ly/3c8UIgH
    $3,700 a week on a full machine is real. Copy the success of others. Invest in the best traders, this is a fully automatic capital multiplication system. Read it carefully and draw your own conclusions.
    http://bit.ly/3c8UIgH


Залишити коментар