Обираємо дрова для бані (і не тільки)

Вибір дрів для бані - така ж важлива частина підготовки до доброго пропарювання, як і вибір печі, лежаків, та що там казати - навіть самої бані! Це обумовлено тим, що хороші дрова мають добре горіти, мало диміти, не виділяти смоли тощо. 

Щоб обрати найкращий варіант, вам треба знати такі характеристики: вологість та колорійність дрів. Ну і, звичайно, особливі характеристики породи дерева.

Ітак, якщо дрова сирі - процес горіння не почнеться, замість цього буде генеруватися величезна кількість їдкого диму. Тому для розпалювання каміна або печі потрібно брати дрова вологістю менше 25%.
Вологість дров - це, умовно кажучи, скільки відсотків вологи містить деревина по відношенню до повної маси.

  • штучно висушені (в сушильних камерах) = 10 - 12%
  • зберігаються в приміщенні (від 1 місяця) = до 18%
  • зберігаються під навісом (від 1 місяця) = до 25%
  • щойно спиляне дерево = 50%

Різні породи деревини мають відмінні один від одного фізико-хімічні характеристики. Тепло, що виділяється в процесі горіння, обчислюється калоріями. Давайте подивимося на довідкові дані калорійності різних порід деревини:

  Порода деревени

  Теплопроводність, ккал

Сосна

2127

Вільха

2097

Дуб

3108

Граб

3257

Бук

3145

Ясінь

3177

Береза

2804

Береза в процесі горіння утворює дьоготь, який накопичується на стінках топки і в димоході - це може привести до неправильної роботи печі і неможливості її подальшої експлуатації. 
Сосна - як і всі хвойні породи деревини містить смолу - в процесі горіння утворюється кіптява.
Вільхові дрова мають прекрасну особливість - вони випалюють сажу в димоході, яка могла накопичитися від інших порід деревини. Тому щоб не чистити (або принаймні рідко чистити) димохід - рекомендується обов'язково робити кілька протопок, використовуючи чисто вільхові дрова.
Дуб, граб, бук, ясен - це дрова твердих порід листяних дерев - вони дають максимальний жар в процесі горіння і не дають ні смоли, ні дьогтю.

До речі, ця інформація може допомогти не тільки під час розжарювання бані, але й на пікніку, під час приготування їжі на вогнищі тощо. А ви купуєте дрова чи збираєте самі?


Залишити коментар