11 поширених помилок в обслуговуванні басейну

Володіння басейном - це не лише радість та фан, а ще й великий шанс припуститися помилок у догляді за ним, великих чи малих.

Але помилки - це завжди можливість вчитися. Навчання найпоширенішим помилкам в обслуговуванні басейну допоможе вам зберегти басейн у безпеці, чистоті та ефективно працювати, зменшуючи безлад та витрати.

1. Додавання шоку безпосередньо у воду басейну
Хімічною речовиною, яку ми називаємо ударним шоком, є в основному концентрований хлор. При високій міцності хлор може відбілювати все, що потрапляє у ваш басейн. Наприклад, чорний одяг може перетворитися в рожевий, а білий - у жовтий, якщо концентрація занадто висока. Це все дрібниці, але справжньою катастрофою концентрований хлор стане, якщо у басейні є вінілова підкладка. Ударні гранули опустять дно і вибілять ваш лайнер. Вибілена ділянка з часом стає крихкою, що спричинює течі.

Рішення
Попередньо розчиніть хімікат у відрі з водою, перш додавати у басейн. Це дозволить шоку рівномірно розподілятися у воді, захищаючи вашу підкладку, стіни басейну та підлогу.

2. Не чистити басейн ретельно
Ви самі знаєте, наскільки важливо регулярно пилососити басейн, щоб накип і сміття не накопичувались і не руйнували задоволення від відпочинку. Але незалежно від того, пилососите ви басейн вручну чи автоматично, слідкуйте за ретельним очищенням.

Рішення
Візьміть собі щітку для басейну і атакуйте важкодоступні місця вашого басейну, серед яких ватерлінія, за дробинами, сходинки, кути та щілини. 

3. Використовати автоматичні засоби для чищення басейну, коли у вас проблема з водоростями
Боротися з водоростями у басейні досить складно. Це заманливо, але не запускайте свого робота-прибиральника. Автоматичні очищувачі басейнів під тиском виштовхують водорості та інше сміття через сітчастий мішок. Це забезпечує водоростям приємне турне по вашому басейну, але не видаляє їх.

Рішення
Вирішити цю дуже поширену помилку у догляді за басейном легко. Вам потрібно буде вивести ручний вакуум. Обов’язково переключіть фільтр на «відходи» або вийміть зливну пробку. Так, ви втратите неабияку кількість води, але також позбавитесь водоростей. Вони будуть витягнуті з вашого басейну та з вашого життя. 

4. Ігнорування рівня рН та лужності
Ще на уроках природознавства в середній школі, ви, мабуть, дізналися про важливість збалансованого рН для здорових, щасливих екосистем, включаючи ваш басейн. Низький рН вказує на кислотність, тоді як високий - на лужність. Занадто багато кожного з них - це погана новина.

Якщо вода у басейні має дуже низький рН, вона дуже кисла. Спочатку це може здатися хорошою справою; зрештою, водоростям та іншим загарбникам дуже важко процвітати у кислій воді. Плюс, кисла вода виблискує і здається, на перший погляд, незайманою та чистою. Але низький рівень pH може серйозно пошкодити обладнання для басейну.

Рішення
Наш девіз? Краще жити за допомогою хімії. Баланс кислотності та лужності підтримує ваш рН стабільним. Оскільки майже будь-що може спотворити хімію води в найкоротші терміни, обов’язково регулярно перевіряйте воду в басейні.

5. Дуже часте зворотне промивання фільтра басейну
Промивання очищає носій у фільтрі, будь то пісок або діатомова земля (D.E.). Вода в басейні змиває бруд з фільтруючого середовища, а потім виходить через зливний отвір клапана зворотного промивання фільтрів.

Зворотне промивання є важливою частиною базового догляду за басейном, але надмірність - одна з найпоширеніших помилок обслуговування басейну.

Рішення
Слідкуйте за манометром на баку фільтра. Відразу після того, як ви ретельно промиєте фільтр, зверніть увагу на манометр. У більшості випадків він буде показувати від 4,5 до 7 кг на квадратний дюйм (psi), що є відповідною базовою лінією для оптимальної роботи фільтра.

Це може здатися неінтуїтивним, але чим більше сміття потрапляє під ваш фільтр, тим краще він функціонуватиме - до певної міри. Зайве сміття допомагає захоплювати більш дрібні частинки, але переваги зникають, коли накопичення підвищує показники тиску приблизно до 10 кг на квадратний дюйм. Саме тоді варто помити цього поганого хлопчика та зменшити тиск, щоб ваша система продовжувала гудіти на піку ефективності.

6. Додавання шоку в басейн через скиммер
Деякі помилки в обслуговуванні басейну відносно незначні. Але якщо вони в буквальному сенсі можуть підірвати систему фільтрації у вашому басейні, радимо уникнути цього будь-якою ціною.

Поєднання гіпохлориту кальцію або дихлору в басейні і хлору створює смертельний газ. Якщо до вашої фільтруючої системи приєднаний автоматичний хлоратор, і ви заливаєте удар в скиммер, ці два хімікати будуть поєднуватися в дуже малому просторі.

Результат? Крихітна камера + смертельне розширення газу = БУМ.

Рішення
Заливайте шок у басейн подалі від скиммеру. Завжди додавайте шок, дотримуючись вказівок виробника, одягаючи відповідне захисне спорядження.

7. Додавати шок у басейн протягом дня
Хоча день прекрасно підходить для насолоди у басейні, це не той час, щоб додавати шок. Дивіться, шок - це нестабілізований хлор. Сонце буде спалювати 1 проміле щогодини, зменшуючи ефективність хімічних речовин і марно витрачаючи ваші гроші.

Рішення
Шокуйте басейн вночі, щоб дати речовині час, необхідний для виконання своєї роботи. 

8. Не використовувати твердість кальцію у воді басейну
Як і у випадку з pH, збалансування твердості кальцію у вашій воді має важливе значення для чистого та безпечного басейну. І хоча його не треба занадто багато, тому що це замутить воду, невелика твердість є хорошою ідеєю.

Це допомагає продовжити термін служби вінілової підкладки, бетону, штукатурки, склопластику та фільтрів.

Рішення
Ви можете додати підвищувач твердості кальцію, щоб підтримувати твердість кальцію на рекомендованому рівні від 175 ppm до 225 ppm (від 200 ppm до 275 ppm для басейнів з бетоном та штукатуркою). Додайте його, коли відкриваєте свій басейн. Перевіряйте протягом сезону купання, оскільки випаровування та виплескування можуть опустити рівень занадто низько.

О, і якщо ви використовуєте шок гіпохлорит кальцію, ви насправді додаєте трохи кальцію кожного разу, коли його використовуєте. Це геніальне рішення для ощадного власника басейну, яке допомагає продовжити термін служби обладнання для басейну.

9. Запуск системи фільтрування басейну менше восьми годин на день
Фільтр вашого басейну не може виконувати свою роботу, якщо він не працює. Чим довше включений фільтр для басейну, тим менше забруднень та утворень можуть створити вам головний біль. 

Рішення
Запускайте фільтр для басейну та насос МІНІМУМ вісім годин на день. Залежно від розміру вашого басейну, це достатній час, щоб вся вода пройшла крізь фільтр.

10. Нехтування тестуванням води в басейні щотижня
У власника басейну є цілий перелік домашніх справ, які потрібно виконувати щодня, тижня, місяця та року. Щотижневе тестування води є одним з найважливіших, оскільки воно може підказати невеликі питання хімії води басейну, перш ніж вони розквітнуть у великі катастрофи.

Рішення
Випробовуйте воду в басейні принаймні раз на тиждень за допомогою тестерів або, хоча б, тест-смужок. 

Основні властивості, які мають тестуватися, є:
- рН та лужність, рівень вільного хлору
- Твердість кальцію
- Цианурова кислота (стабілізатор хлору)
- Рівні солі та загальної кількості розчинених твердих речовин (TDS)
- Мідь та залізо
Це основні компоненти безпечної води в басейні.

11. Купання в басейні у вуличному одязі
Купання в повсякденній одежі у басейні може ввести хімікати, волокна та інші забруднення у вашу воду. Крім того, хімікати у вашій воді можуть зіпсувати ваш одяг. Це особливо стосується дрес-коду під час вечірок. 

Рішення
У басейн в купальнику, не інакше.

Ми всі допускаємо помилки в обслуговуванні басейну, але кожний підступ - це новий урок щодо вдосконалення догляду за басейном. І якщо ви витратите час, щоб навчитися на чужих помилках, то виявите, що витрачаєте менше часу на утримання свого басейну, а більше часу насолоджуєтеся ним.

Щасливого плавання!


Залишити коментар