Аквапарки з розсувним дахом - головні аспекти

Якихось 15-20 років тому розсувні дахи для аквапарків були скоріше з області фантастики, а не реальності, а вже сьогодні вони захопили провідні позиції у всьому світі. Дійсно, зараз фактично всі водні об'єкти прагнуть встановлювати дах саме з розсувних матеріалів, і на те є чимало причин.
По-перше, це істотно підвищує обороти компанії. Погодьтеся, якщо взимку стандартний дах створює хоча б відчуття ізольованості та захищеності, то влітку - він бар'єр для сонячних променів, гарної засмаги та освіжаючого повітря. Відсоток людей, який в теплу пору року надасть перевагу закритому аквапарку - мізерний.
По-друге, це естетика. Влітку ми насолоджуємося перебуванням у воді на відкритому повітрі без необхідності виїжджати на пляж, взимку - якісною ілюзією відкритого простору, завдяки кількості світла, яке проходить через скло.
По-третє, це витривалість матеріалів. Річ у тім, що в критих аквапарках створюються надзвичайно суворі повітряні умови, які можуть викликати структурні пошкодження будівель і велику корозію. Це пов'язано з тим, що в аквапарках вологість в 3 рази вище, ніж у звичайних приміщеннях. Також варто пам'ятати про хлораміни - гази, які утворюються над хлорованою водою. Хлораміни діють в аквапарку набагато агресивніше, ніж в будь-якому звичайному басейні, адже в повітря розбризкується дуже велика кількість води.
Хоча хлораміни запобігають росту водоростей і бактерій у воді, їх присутність в замкнутому просторі робить структуру аквапарку вразливою. Сталь і дерево, які традиційно використовуються для зведення водних споруд, псуються через іржу та гниття. Більшість сталевих опор вимагають щорічного перефарбовування, а також тривалого і дорогого поточного обслуговування.
Частину цих питань вирішує розсувний дах, адже при його монтажі використовуються конструкції зі скла й алюмінію, який надзвичайно стійкий до корозії, а можливість відкрити дах дозволяє знизити рівень вологості й природним шляхом "провітрювати" приміщення.
Аквапарки з розсувними дахами щорічно потрапляють в топи кращих аквапарків світу і на це, як ви зрозуміли, є чимало причин. Одним з таких аквапарків став Zehnder's Splash Village в Франкенмуті, штат Мічиган.
Zehnder's Splash Village був популярним сезонним аквапарком ще з 2005 року, але в 2014 власники прийняли рішення про зведення розсувних конструкцій від OpenAire. Нова будівля забезпечила відвідувачів безліччю нових атракціонів просто неба протягом всього року. Реакція відвідувачів парку була приголомшливою. "Ми очікували, що з ростом гостей через 3-4 роки ми зможемо заробляти до 2 мільйонів доларів в день, - заявив Джон Шелтон, віцепрезидент з продажу і маркетингу Zehnder's Splash Village. - Але ми досягли цього в перший же рік відкриття".
На жаль, в Україні тільки 2 аквапарки зараз можуть похвалитися розсувними конструкціями. Один з них - "Термінал" в м.Бровари Київської області, інший - "Цунамі" в Івано-Франківську. Втім, розсувний дах не вирішує питань популяризації парків, оновлення програми та розваг, але й це краще, ніж нічого, адже вірно?
Будемо сподіватися, що Україна з часом буде переймати досвід великих західних компаній і впроваджувати в будівництво водних об'єктів нові та сучасні рішення.

Залишити коментар