Підводні об'єкти мистецтва: унікальний досвід збереження океану

Сьогодні ми розповімо про ще одну захопливу тенденцію AQUA-світу, з якою, можливо, ви ще не знайомі.

Мова йде про підводні музеї - тільки не про ті, головна мета яких - привабити туристів, а про такі, чия головна місія - нечутно, але в той же час голосно, говорити про проблеми океану та наслідки глобального потепління. Проєктуванням яких займаються цілі архітектурні бюро, відомі митці та океанологи.

Не будемо тягнути гумку, цей матеріал народжений новиною про початок проєктування штучного рифу та парку підводних скульптур на Майамі-Біч. 
Мова йде про смугу океану завдовжки аж в 11 км! 

Ідея належить засновниці і арт-директору проєкту Ксімені Камінос з BlueLab Preservation Society. Коли вона дізналася, що в водах Саут-Біч можна розмістити штучні рифи, щоб поповнити його популяцію коралів, вона замислилася:« А що, якби ми створили риф, спроєктований художниками? Мене завжди цікавило, як ми можемо об'єднати мистецтво і науку для вирішення проблем екології».

За втілення проєкту взялося відоме голандське архітектурне бюро ОМА. Партнер OMA Шохей Шігемацу очолює генеральний план, співпрацюючи з командою, в яку входять морські біологи, дослідники, архітектори і прибережні інженери.

«Ми раді знову співпрацювати з Ксіменою в проєкті, який об'єднує культуру і спільноту», - сказав Шігемацу. - ReefLine - це унікальний проект, який привертає увагу до небезпек зміни клімату в Майамі-Біч і знижує їх, одночасно збагачуючи яскраву художню сцену міста".

ReefLine забезпечить принадними умовами існування рифові організми, що знаходяться під загрозою зникнення. Він сприятиме збереженню біорізноманіття та підвищення стійкості прибережних районів і буде виконуватися поетапно. Перша міля буде відкрита для відвідувачів вже у грудні 2021 року!

До речі, це не перший досвід у світі. У грудні 2019 року в Домініканській Республіці відкрився «Живий музей в морі», а вже в цьому році Музей підводного мистецтва (MOUA) в Австралії оголосив, що він готовий прийняти дайверів. MOUA - єдиний музей підводного мистецтва в Південній півкулі.




Він пропонує сучасну платформу, щоб поділитися історіями про рифи і культурою його корінних народів, а також запалити предметну розмову і знайти рішення проблеми збереження рифів.

Скульптури були створені всесвітньо відомим підводним скульптором Джейсоном де Кайрес Тейлором. Дві композиції вже встановлені на Стренді і на рифі Джона Брюера - приблизно в 80 км від узбережжя; ще два об'єкти заплановані на островах Магнітний і Пальмовий.

Варто згадати, що Джейсон де Кайрес Тейлор також є автором першого в світі парку підводних скульптур. В 2006 році, неподалік від Гренади, скульптор створив одне з сучасних чудес світу за версією журналу National Geographic. Сьогодні в музеї налічується близько 500 скульптур, а автор цих непорушних творінь планує відтворити свій оригінальний проект у Європі.



Ця тенденція варта уваги, адже Чорне море зараз теж переживає не найкращі дні свого існування. Згідно з результатами дослідження «Покращення екологічного моніторингу в Чорному морі: вибрані заходи», фінансованому ЄС/ПРООН в 2017-2019 р, кількість морського сміття в Чорному морі майже вдвічі більша, ніж в Середземному морі, а концентрації деяких забруднюючих речовин перевищують порогове значення їх токсичності.


Фото Чорного моря з супутника кілька років тому і влітку 2020 року

До того ж, наша акваторія займає одне з перших місць за ступенем забруднення нафтою. Найбільш брудні ділянки - це прибережні райони, особливо порти. Іноді трапляються аварійні розливи нафти, і екосистемі потрібно кілька років, щоб відновитися після цього.

Тож, хочеться вірити, що ми візьмемо на озброєння методи західних країн, і, коли десь неподалік Одеси з'явиться український підводний музей, рівень прозорості води буде такий, що ми зможемо його побачити. 


коментар


  • JesseBor

    Hello. And Bye.


Залишити коментар