Показники води: що варто знати навіть басейнщику-початківцю

Оволодіти навичками басейної науки нескладно, маючи правильну інформацію та трохи старанності. Що стосується тих читачів, які є досвідченими басейнщиками і на цьому вже собаку з'їли - просто дайте цей короткий та зрозумілий інструктаж починаючим.

Подумайте про ідеальний басейн, образ блискучої води і щасливих плавців, які, ймовірно, дуже яскраво постануть перед очима. Щоб зберегти цю сцену незайманою, необхідно вжити відповідних заходів для дезінфекції басейну і запобігання будь-яких проблем зі здоров'ям та естетикою. В цьому випадку вода залишиться чистою від водоростей, хвороботворних патогенів, а користувачі не будуть скаржитися на червоні очі або запах хлору.

Не важливо, володієте ви аквапарком, громадським комплексом чи басейном на задній частині двора, вирогідніше всього, для дезинфекції води ви використовуватимете хлор. Це зрозуміло, адже він володіє трьома основними характеристиками: діє як швидкий і стійкий дезінфікуючий засіб, ефективний альгицид і сильний окислювач небажаних забруднюючих речовин. Ну й ще одна причина - він є одним з найбюджетніших у використанні. 

Зрозуміти роль хлору в підтримці безпеки води не важко, якщо ви вивчите основи хімії басейну.

Введення в хлор
Хлор регулярно потрапляє в воду басейну, і його слід перевіряти як мінімум щодня для належної дезінфекції. Регулярне хлорування вбиває шкідливі мікроорганізми, які можуть викликати проблеми зі здоров'ям, такі як гастроентерит, хвороба легіонерів, вушні інфекції і мікоз. Вивчення того, як правильно тестувати воду, дозволить вам визначити залишковий хлор і потребу в ньому в воді басейну. При інтенсивному використанні необхідно проводити більш часті перевірки.

Нижче наведені деякі корисні визначення, які допоможуть вам зрозуміти терміни і завдання дезінфікуючих засобів на основі хлору.

Вільний доступний хлор (FAC). Частина загального хлору, що залишилася в хлорованій воді. Він не прореагував з забруднюючими речовинами і може далі використовуватися для знищення бактерій та інших забруднюючих речовин. Переконайтеся, що ваш тестовий набір може вимірювати FAC; більшість тестує тільки на загальний хлор.
Комбінований доступний хлор (САС) або хлораміни. Частина хлору в воді, яка прореагувала і об'єдналася з аміаком, азотовмісними забруднювачами та іншими органічними речовинами, такими як піт, сеча та інші відходи плавців. Деякі хлораміни можуть викликати подразнення очей і запах хлору.
Загальний хлор. Сума як вільного, так і зв'язаного хлору.

Щоб підтримувати водний баланс, ви маєте вимірювати:

  • Вільний доступний хлор (FAC), який повинен знаходитися в діапазоні 2-4 ppm, але ніколи не опускатися нижче 1,0 ppm.
  • Загальний хлор, щоб гарантувати, що рівні комбінованого доступного хлору (CAC) будуть менше 0,2 ppm.
  • Рівень pH (лужно-кислотний), який має бути між 7,2 і 7,8, що вказує на ефективну роботу хлору.
  • Загальну лужність для підтримки стабільного рівня pH
  • Кальцієву жорсткість для захисту поверхонь басейну від корозії.

Скільки чого?


Вище наведені рекомендації, встановлені Асоціацією професіоналів в області басейнів і спа, які широко використовуються в усьому світі. Хімічні речовини, необхідні басейну для підтримки необхідних стандартів, відрізняються від басейну до басейну - і день у день. Ведення записів дезинфекції басейнів можуть допомогти виконувати задачу правильно.

Як виміряти pH басейна?

Для визначення показника кислотно-лужного балансу використовують три методи:

  • Лакмусові смужки
Їх дуже просто використовувати: опускаєте кінець смужки в воду, чекаєте кілька секунд, витагаєте і порівнюєте отриманий колір на лакмусі з таблицею показників. Зазвичай вона наводиться на упаковці.

Переваги методу:
- Можна знайти в будь-якому магазині з продажу хімії та обладнання для басейнів;
- Прості в використанні, не потребують спеціальних навичок;
- Доступна вартість.
Головний недолік тест-смужки - неточність вимірів. Такий метод дозволяє визначити показник з точністю тільки до 1.
  • PH-метр

З'ясувати рівень pH за допомогою електронного приладу можна в три етапи:
- Зробити забір води - досить 25-30 мл;
- Датчик промити дистильованою водою;
- Помістити пристрій в колбу.

Через кілька секунд інформація про стан якості води виводиться на екран. Такий спосіб максимально точний, результат видається швидко. Точність показань до 0,1. Проте він найдорожчий з наведених.

  • Таблетки

Сухий препарат, спресований в невеликі таблетки, при взаємодії з водою забарвлює її в певний колір.

Для проведення аналізу роблять забір і наливають рідину в колбу, яка йде в наборі. На ній зазначена шкала відтінків для порівняння. Вони прості у використанні, коштують недорого. Проте хоча тест і наочний, але точних результатів не дає.

  • Фотометр

Найсучасніший, але найдорожчий метод визначення показників води. Світло на певній довжині хвилі проходить через воду, досягаючи датчика на протилежному ділянці. Датчик визначає кількість отриманого світла, порівнюючи з нульовим показником. Головна перевага в тому, що з його допомогою можна вимірювати не тільки кислотно-лужний баланс, але й інші показники води.

Як нормалізувати кислотність та лужність?
Для зниження кислотності в басейні використовують препарати pH-мінус. Їх випускають у порошку, гранулах і рідкому вигляді. Основна діюча речовина - бісульфат натрію.

Для зниження лужності застосовують препарати pH-плюс, до складу яких входить карбонат натрію. Випускається у вигляді порошку і рідини.

Що з цього?
Догляд за басейном, регулярне вимірювання його показників та їх корегування відповідно норми не тільки допоможе зекономити на майбутньому ремонті та продовжить строк експлуатації басейну, але й подарує яскраві емоції його відвідувачів, яких не будуть непокоїти подразнення та запах хлору. Адже в басейні з правильним балансом води модна плавати навіть з відкритими очима!
Тож варто раз розібратися, щоб дотримуватися норми в майбутньому. Насолоджуйтесь чистою водою та будьте відповідальними!

 


Залишити коментар