Бізнес в Україні: як триматися на плаву

Війна боляче вдарила по українському бізнесу, особливо такому, що пов’язаний з відпочинком та предметами розкоші. Це не дивно: десятки тисяч людей були змушені покинути свої затишні дома, взявши з собою рюкзак найнеобхідніших речей. Багато хто повернувся, проте гіркий осад залишився. Як вкладати кошти, коли у будь-який момент з неба можуть знову полетіти ракети? 

Ми проаналізували ситуацію на ринку басейнів. Для цього зробили вибірку з 30 випадкових профільних компаній - великих виробників та приватних підприємців. Результат був цікавий навіть для нас: в період з 24 лютого по 10 липня про відновлення роботи оголосили лише 16 басейнщиків, що складає близько 53% від загальної кількості. Для ефективності дослідження брали не лише іконку “відчинено/зачинено” (адже лише деякі підприємці редагують її відповідно до справжніх часів роботи), але й дописи у соціальних мережах, оновлення сайтів, відповіді на вхідні телефонні дзвінки. Підсумовуючи, результат має невелику похибку й може вважатися близьким до істини. 

Проаналізуймо разом головні чинники, які змушують підприємців утримуватися від відновлення роботи.

  • Основний: територія, на якій знаходиться виробництво чи головний офіс компанії, наразі перебуває під окупацією. Це втрата не лише матеріальної складової бізнесу, але й команди, яку внаслідок розкидало різними містами України та світу. 
  • Керівна ланка компанії або увесь її склад захищає Україну на фронті. 
  • Проблеми (ймовірні чи реальні) з постачанням товарів. До цього варто додати обмежені фінансові можливості, відсутність зв’язків з закордонними постачальниками, проблеми з логістикою тощо.
  • Відсутність замовлень. Це особливо стосується тих, хто не мав постійних клієнтів або займається виключно будівництвом нових об’єктів, на які зараз немає попиту. 

Басейнова галузь важко переживає військові дії й всі перелічені вище факти лише доводять це. Але згадаймо про ті 53%, які змогли відновити роботу й, навіть, не скоротили свій штат з довоєнних масштабів. Хто це і як вони це зробили? 

По-перше, більшість з цих компаній перебуває у відносно безпечних місцях України - на Київщині, Дніпропетровщині, західній Україні та Закарпатті. Що важливо, не для всіх це “домашня адреса”. Непоодинокими є приклади, коли офіси зі всім своїм штатом співробітників виїжджали на більш безпечні території, щоб вести бізнес звідти. Це має сенс, адже, крім безпеки, ці регіони гарантують більше замовлень, ніж хай великі міста, але міста, що перебувають під обстрілами.

По-друге, ці компанії пропонують різний спектр робіт - не лише будівництво басейнів, але їх реконструкцію, обслуговування, продаж хімії тощо. Навіть під час війни продовжується цивільне життя, у якому є приватні басейни, є заміські садиби, і кожен з цих об’єктів потребує відповідного догляду спеціалістів. 

По-третє, здебільшого на ринку лишились ті, хто мають свою базу лояльних клієнтів і знають, що сарафанне радіо працює краще за будь-які промоутерські кампанії. Якщо до війни ви зарекомендували себе як уважний, охайний та старанний спеціаліст - до вас будуть звертатися у будь-які часи й у будь-якому місці, адже саме так працює репутація.

Наостанок, важливу роль відіграють партнерські відносини та колаборація. Якщо цього не сталось раніше, то зараз - найкращий момент, щоб усвідомити, що справжні вороги знаходяться не серед ваших конкурентів. І що вести бізнес треба так, щоб навіть конкурент у вирішальну мить міг стати вашим товаришем і партнером. У великій мірі саме завдяки цьому багато басейнщиків зараз мають змогу працювати. 

Таким чином ми підійшли до найважливішої частини нашої статті: відновлення бізнесу. Так, складно, так, є ризики, але ви вирішили діяти й крапка. То з чого почати і як себе поводити у цьому новому, незвіданому світі? 

  • Переконайтесь, що ви у безпеці. Це як з кисневою маскою: ви не зможете потурбуватись ні про співробітників, ні про клієнтів, якщо знаходитесь у зоні постійних вибухів снарядів. Є можливість - виїжджайте. Немає - зважайте на сигнали повітряної тривоги, вивчить місцезнаходження найближчих бомбосховищ та шляхів евакуації, продумайте логістику зустрічей із клієнтами. Навчіть цьому колег. Це ті основи, якими не можна нехтувати у воєнний час.
  • Будьте гнучким. Проаналізуйте ринок і, якщо бачите своє слабке місце на ньому, переорієнтуйтесь. Подумайте, де ще можуть стати у пригоді ваші знання, товари зі складу, навички працівників і т.п.
  • Не скорочуйте штат. Заробітна плата працівникам - одна з найбільших витрат в бюджеті вашої компанії, але робіть це в останню чергу, коли інших варіантів точно немає. Натомість подумайте, можливо, регіональний менеджер дуже добре знає англійську й може вивести вашу компанію на міжнародний ринок? Або з’ясується, що HR має за спиною курси з веб-дизайну і ваш сайт нарешті виглядатиме не гірше за Apple? Ми точно переможемо і настане період відлиги, тож зайти в нього зі згуртованою командою є найліпшим варіантом.
  • Платіть податки. Допомагайте співробітникам волонтерити. Поєднуйте громадську роботу зі звичайною. Вкладайте гроші у ЗСУ. Звучить затерто, але ви насправді так наближаєте перемогу. Ми всі в одному човні.
  • Будьте людяним. Війна змінила дуже багато в підсвідомості і соціальних зв’язках людей. Це невимовний біль, який застиг над цілою країною. Пам’ятайте про це кожного разу, коли хочете закрити очі на мораль і отримати “легкі гроші”. Вести бізнес з рф, виправдовувати злочини, спілкуватись російською з україномовним - це не просто поганий вибір, а абсолютне зло. Це той період, коли ваша репутація може бути зруйнована вщент лише через один російський товар на полиці. Подумайте про це.

Ми сподіваємось, що ви вже повернулись до роботи, а якщо ні, то зробите це найближчим часом. Сьогодні ми як один маємо тримати економічний фронт, щоб наша армія могла тримати українське небо. Будьте сильними та згуртованими. Слава Україні!


Залишити коментар